Bilinen en meşhur ve lezzetli Laz mutfağı yemeklerinden.
Malzemeler:
Üç tahta kaşığı mısır unu, üç kaşık tereyağı, bir kâse tel veren peynir, ılık su ve tuz.
Yapılışı:
Bakır bir tavada tereyağı eritilir. Mısır unu konulup pembeleşinceye kadar kavrulur. Tavaya ılık su ve peynir ilave edilir. Peynirin tuzuna göre tuzu ayarlanır.

Hafif ateşte karıştırılarak, yağını üzerine verinceye kadar pişirilir. Muhlama tel veren peynirle yapılabileceği gibi her türlü peynirle veya minci ile de yapılabilir. Peynir ve minci sade olarak da yağda pişirilebilir. Buna pişirmek yerine ısıtmak demek daha doğru olur. Yağda sade olarak pişirilen peynire peynir muhlaması, yağda sade olarak pişirilen minciye de minci muhlaması denir. Hemşin yöresinde bir miktar kaymak alınarak tavaya konur, ateş üzerinde kaynatılır, içerisine yavaş yavaş mısır unu ilave edilir. Daha sonra bir miktarda ince ince doğranmış köy peyniri konmak suretiyle sıcak olarak servis yapılır. Bu muhlama şekline adı geçen yöremizde ‘kaymak muhlaması’ denmektedir.
Aynı zamanda, Modern Folk Üçlüsü’nün ‘Du Dilli’ adlı parçasında bahsi geçen ve şarkının her dinlenişinde tadı ağıza gelen, bir güzel yörenin, bir güzel yemeğidir. Peyniri özeldir. Her peynirle olmaz. Lakin sadece Lazlarla değil, herkesle rahatlıkla yenir.
“Du Dilli – (Enişte Gel İçeri)
Du dilli dududilli dudu dilli dudilli
Du dilli dududilli dudu dilli dudilli
Enişte gel içeri
Ev daracık oda yok
Bir muhlama yapardum
Tava deluk, yağ da yok
Lavuz yoğuramadık, lahana vuramadık
Baluğa çıkamadık, taka batuk, ağ da yok
Du dilli dududilli dudu dilli dudilli
Du dilli dududilli dudu dilli dudilli
Bu yıl olmadı fınduk
Asmada kaldı koruk
Karamişe fit olduk
Çok aradum, dağda yok
Talihin yok enişte, evde bir şey yok işte
Gel bir horon tepelim kemençeme yay da yok
Du dilli dududilli dudu dilli dudilli
Du dilli dududilli dudu dilli dudilli”
Tan Morgül