(İng. Swedish Bitter), yaklaşık bir düzine farklı bitkinin (yaprak, sap, kök, vb.) belli oranlarda karıştırılıp, sıcak/güneşli bir ortamda, 2-3 litrelik geniş ağızlı bir kavanozdaki alkol (1,5 lt, 30-40 derecelik konyak/votka/rom…) içinde her gün 2 kez çalkalanmasıyla 14 gün sonunda hazır olan harika bir bitkisel terkip.
İsveç Şurubu hazır olduktan sonra, gündelik olarak kullanılacak miktarı, kavanozdan süzülerek ağzı çok iyi kapanan koyu renk camdan yapılmış küçük bir şişeye alınarak evde, işyerinde, çantada bulundurulur. Kavanoz ise şişemizi bittikçe doldurmak üzere karanlık bir yerde saklanır. Böylece içindeki şurup zaman geçtikçe güçlenir ve daha da etkili hale gelir.
Maria Treben, 1980’lerde yazdığı, on yılı aşkın bir süredir Türkçesi de bulunan kitabında İsveç otlarının reçetesinin, gayet sağlıklıyken 104 yaşında atından düşerek ölen İsveçli Doktor Samst’ın el yazmaları arasında bulunduğunu anlatıyor (Tanrı’nın Eczanesinden Sağlık, s. 96-110). Diğer aile fertlerinin de kendisi gibi uzun yılar yaşadıklarını belirtmeyi de ihmal etmiyor. Daha fazla sayıda bitkiden oluşan daha uzun bir liste mevcut olsa da, Maria Treben küçük listeyle inanılmaz derecede iyi sonuçlar aldığını ve bu yüzden büyük listeyi vermediğini de söylüyor.
İsveç Şurubu çeşitli sağlık sorunlarının önlenmesi ve tedavisi için, daima belli oranlarda sulandırılarak hem içten hem de dıştan kullanılabilen, bir ecza dolabı dolusu ilâca bedel, mükemmel bir çözüm, üstelik yan etkisi de yok. Yaralanmalar, böcek sokmaları, diş eti kanamaları, nasırlar gibi sıkıntıların giderilmesinden, fazla yemek ve/veya fazla alkolden kaynaklanan şişkinlik ve sersemliklerin halline uzanan bir sürü soruna çare olabiliyor (Niyazi Eröztürk’ün Bir Yudum Sağlık kitabında da uzun bir bölüm ayrılmış İsveç Şurubu’na, s. 236-241).
İsveç Şurubu piyasada hazır olarak da satılıyor ama, ot karışımı paketini satın alıp (Mısır Çarşısı’nda hatta büyük marketlerde bile bulunuyor) 14 gün emek vererek hazırlamak, hem çok daha keyifli, hem de çok daha ekonomik. Kısacası İsveç Şurubu ve benzeri terkipler, insanın kendine zaman ayırması, kendi gücünü fark etmesi, kendi kendine yetmesi, ilâç firmaları ve ilâçlardan bağımsız olarak kendi sağlığının sorumluluğunu alması gibi hassasiyetleri olanlar için, bir kez keşfedildikten sonra hayatın bir parçası haline gelen mucizevi bir kaynak oluyor…
Melda Keskin
Kaynaklar
Maria Treben; Tanrı’nın Eczanesinden Sağlık. Çev. Gülengül Giray. İstanbul: Ruh ve Madde Yayınları, 2000.
Niyazi Eröztürk; Bir Yudum Sağlık. İstanbul: Anahtar Kitaplar Yayınevi, 2001.
İsveç Şurubu (2 Seçenek)
RA: İsveç Şurubu koyu renk cam şişelerde muhafaza edilir.