Victor Ananias

Arpa

Arpa yaşadığımız coğrafyada yüzyıllar boyunca insanın temel gıdası olmuşken özellikle son bir asırdır tahtını ‘buğday’a kaptırmış durumda. İnsanın sindirim sistemine, metabolizmasına çok daha uygun, çok daha besleyici ve birçok tahıldan daha kolay, suya çok az gereksinim duyarak yetişen arpanın neden mutfağımızdan çıktığına dair henüz kesin bir bilgi yok. Ama biliyoruz ki sindirim sistemi bize çok benzeyen; ve dayanıklılık, güç, sadık ama özgür ruhlu olmak gibi birçok özelliğiyle kendimizi sıkça özdeşleştirdiğimiz atların temel besini halen arpadır. Bir at sadece arpa ve su ile neredeyse bir ömür geçirebilir.

Hasta bir insan, hastalığı ne olursa olsun vücudunu hiç yormadan çok iyi beslemek istiyorsa iki avuç arpayı kıvamlanana kadar üç litre suda kaynatıp hiçbir şey yemeden sadece arpa suyu içerek bunu yapabilir. Yoğun bir hastalık döneminde serumların, ilaçların, beslenme ilave maddelerinin yapamadığını arpa suyunun yaptığı biliniyor. Hiçbir yan etkisi olmayan bu yöntemi doktor tavsiyesine dahi gerek olmadan deneyebilirsiniz. Tadı bazılarımızın alışık olduğu fermente olmuş arpa suyu olan biraya değilse de salebe benzer. Soğuğu da sıcağı da kendi hafif doğal tatlılığı olan müthiş bir lezzet…

Arpa gibi birçok temel geleneksel besin maddesinin yaşamlarımızdan çıkması, kısa ve uzun vadede vücudumuzda, yaşamımızda ciddi eksikliklere yol açabiliyor. Örneğin, günümüzde yeniden keşfedilmiş olan omega3 yağ asidi insanlığın geçmişte doğal gıdalardan çok daha fazla miktarda aldığı bir besin öğesi iken, modern mutfaklarımıza bu madde ancak bu günlerde, semizotu ve keten tohumu modası ile yeniden girmeye başladı. İyi beslenmek bilgelik ve farkındalık ister. Siz de arpa tüketerek bir başlangıç yapabilirsiniz. Arpadan ekmek dahil birçok yiyecek yapılabilir. Ayrıca iki kilo ekolojik arpa, bir fincanlık hazır çorbadan daha ucuz… Afiyet olsun!

Victor Ananias 

Paylaş:

Önceki Yazı

Armağan Ekonomisi

Halil Turhanlı
Marcel Mauss (Bkz; Mauss), 1925 yılında yayımlanan ‘Armağan’ başlıklı incelemesinde, Polinezya ve Kuzey Amerika yerlileri arasında yaygın olan törensel bir…
Devamını Oku

Sonraki Yazı

Arsen Lüpen

Açık Radyo
Sevgili Arsen Lüpen(ler)e Bir Çıkış Yolu Önerisi… Açık Radyo’nun disk, plak ve kaset arşivi, başta programcılarımız olmak üzere gerçekten yüzlerce…
Devamını Oku

İlgili İçerikler

Durum

Engin Akın
Buğday ‘Tiriticum’ ailesinden otsu bir bitkidir ve arpadan sonra tarımı yapılan en eski tahıldır. İlk tarımının 12 bin yıl önce…
Devamını Oku

Zeytinyağı

Engin Akın
İnsanlar zeytini kendilerine bahşettiği, belki sağlıktan belki lezzetten ve mutlaka sağladığı olanaklardan ötürü kutsal addetmişler; zeytinin olduğu yerde kavga olmaz,…
Devamını Oku

Baklava

Nadir Güllüoğlu
Baklava yapımında altyapı önemlidir. Kullandığımız suyu ultraviole ışından geçiriyoruz ki suyun içindeki değişik mikroplar gıdanın lezzetini bozmasın. Bu sebeple özel…
Devamını Oku

Bomba Değil Yemek

Keith Mc Henry
ABD’nin anayasasını imzalayanlardan James McHenry, benim büyük, büyük, büyük dedem. Yeni dünyaya tıp okumak üzere gitmiş. George Washington ile birlikte…
Devamını Oku